Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Jumaat, 4 Jun 2010

Renungan - Nikmat

Dari Abdullah bin Umar r.huma meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Allah s.w.t. memberi orang-orang tertentu dengan nikmat-nikmat, supaya mereka dapat memberi manafaat kepada orang lain dan Allah s.w.t. mengekalkan nikmat tersebut selagimana mereka memberi manafaat kepada orang lain, tetapi apabila mereka berhenti daripada memberi manafaat kepada orang, Allah s.w.t. akan menarik nikmat-nikmat itu kembali dan memberikannya kepada orang lain. (HR Tabrani, Hulyatul Auliya dan Jamius Saghir)

Allah s.w.t. berfirman:
Dan sesungguhnya, Kami telah mengurniakan ilmu pengetahuan kepada Nabi Daud dan Nabi Sulaiman; dan mereka berdua bersyukur dengan berkata: Segala puji tertentu bagi Allah yang dengan limpah kurniaNya memberi kami kelebihan mengatasi kebanyakan hamba-hambaNya yang beriman. (An Naml ayat 15)

Tiada ulasan: