Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Isnin, 19 Julai 2010

Pengalaman Muallij 36 - Damai Tapi Tak Damai

Puan N disihir sekian lama. Setiap kali rawatan, jin-jin sihir sering menuduh jiran sebelah rumah sebagai orang yang bertanggungjawab terhadap penyihiran tersebut. Puan N dan suami hidup dalam kesusahan kerana tiada sebarang bukti saintifik bagi membuktikan pertuduhan tersebut. Serangan sihir yang kuat menyebabkan mereka jadi semakin serba salah dan keliru. Jin-jin sihir memainkan peranan utama dalam memporak-perandakan keadaan. Tanpa mereka sedari berita tentang pertuduhan itu tersebar ke seluruh taman.

Saya dijemput untuk menghadiri satu perjumpaan ‘damai’ yang diaturkan oleh wakil dari sebuah taman di Kuala Lumpur. Perjumpaan itu diadakan di sebuah rumah penduduk di situ, yang pada tanggapan saya tuan rumah merupakan seorang ahli surau yang paling ber’umur’ di kalangan mereka.

Saya bersama Puan N, suami dan anak-anak dengan menaiki kereta saya telah pergi ke rumah tersebut selepas Isyak. Setibanya kami di situ, kelihatan beberapa orang penting taman tersebut turut serta dalam majlis tersebut. Ucapan aluan diberikan oleh tuan rumah dan dia juga bertindak sebagai moderator dalam majlis tersebut.

Pada awalnya kedua pihak diberi peluang untuk meluahkan perasaan masing-masing. Suasana agak tegang apabila kedua pihak masih ada rasa tidak puas hati terhadap satu sama lain. Pelbagai cerita lama ‘salah faham’ diceritakan kepada kami. Aduh...saya cuma mampu menggelengkan kepala.

Moderator majlis akhirnya meminta mereka bersalaman dan bermaafan tetapi malangnya semuanya dilakukan dengan secara tidak ikhlas. Saya kemudian menghantar Puan N sekeluarga kembali ke rumahnya dan secara diam-diam saya kembali ke rumah tadi untuk melihat keadaan sebenarnya.

Setelah duduk minum-minum dan sembang-sembang bersama mereka, saya ada persepsi sendiri tentang keadaan sebenar majlis ‘damai’ ini. Apa yang saya mampu katakan...penganjur majlis seperti menyebelahi sebelah pihak sahaja (bias).

Saya tidak menyebelahi sesiapa. Saya tidak menyebelahi Puan N. Saya sebagai pemerhati sahaja...dan saya amat kecewa dengan apa yang saya perhatikan.

3 ulasan:

syafiqah berkata...

tergantung cerita ni...aduhai..

Marzuki Ismail berkata...

Masalah belum selesai. Ceritanya pun tergantung la.

syafiqah berkata...

sy sbnrnya xpaham ayat last tu.. "sy sbg pemerhati shj n amat kecewa dgn apa yg saya perhatikan".. apa yg berlaku sbnrnya?