Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Jumaat, 24 September 2010

Pengalaman Muallij 42 (Part 1) - Kembara Saka dan Ilmu Salah

Ketika menerima panggilan telefon dari Fazilah, saya beranggapan ianya adalah permasalahan biasa yang dihadapi oleh setiap ibubapa yang baru mendapat cahaya mata.

Saya: “Masalah apa?”

Fazilah: “Baby menangis la ustaz…”

Saya: “Oh, ok. Nanti datang la madrasah, kita cuba ikhtiarkan.”

Fazilah: “Baik ustaz.”

Semasa dipertemukan dengan baby kepada pasangan Fikri dan Fazilah, saya mula menegur,

Saya: “Siapa bagi benang hitam ni?” (Kelihatan benang hitam dipakai pada kedua-dua pergelangan tangan baby)

Fazilah: (Sambil tersenyum) “Entah la ustaz, dah macam-macam kami cuba. Macam-macam orang kami jumpa. Yang terakhir kami jumpa, dia beri benang ni.”

Saya: “Salah ni.”

Fikri: “Kami tahu ustaz. Tapi susah la…bila orang tua suruh itu dan ini.” (Dengan nada kecewa, terpaksa mengikut kehendak ahli keluarga)

Saya: “Ok, takpe…” (Dalam hati menyimpan niat membuktikan kepada mereka tentang kesalahan tersebut)

Setelah berbincang dengan pasangan ini tentang apa yang telah mereka lakukan serta mendengar pandangan dan pendapat perawat-perawat yang mereka temui, saya lantas menyuruh supaya Fazilah dan Fikri dirawat.

Rawatan terhadap Fikri menunjukkan bahawa dia ‘clean’, sedangkan Fazilah merasuk semasa dirawat. Jin yang muncul seolah-olah seperti jin asyik kerana sering menangis. Jin ini juga mengakui bahawa pemakaian 2 benang hitam tersebut telah mengundang jin-jin pendamping. Pengakuan ini menyebabkan Fikri dengan tergesa-gesa memotong benang tersebut, yang kemudiannya dibakar.

Jin ini tidak mahu meninggalkan Fazilah sehinggalah saya terpaksa mengambil tindakan kasar dengan menyembelihnya. Fazilah akhirnya sedar dan mereka pulang membawa baby yang sedang nyenyak tidur.

Kesan dari rawatan ini dan seterusnya hanya bertahan semaksima 2 hari sahaja. Fazilah akan mula SMS saya mohon appointment rawatan baru kerana baby mula gelisah dan tidak dapat tidur. Fazilah sendiri mula merasakan badannya sakit-sakit dan kurang selesa bila berada di rumahnya.

Saya mula keliru tentang kerumitan dalam rawatan kali ini. Saya berkunjung ke rumah mereka dan mendapati bahawa kediaman mereka tidak bermasalah sehinggalah saya membuat keputusan supaya TKR (Teknik Kembara dan Rawat) dilakukan.

TKR yang dilakukan ke atas Fazilah hanya dapat dilakukan sebanyak 2 kali kerana beliau ‘phobia’ terhadap ‘visual nyata’ yang dilihatnya semasa proses kembara tersebut. Fikri kemudiannya mengambil alih peranan kembara itu dan ianya merupakan satu pengembaraan yang amat-amat menakjubkan.

...bersambung...

*Semua yang berlaku adalah dengan izin Allah s.w.t.

Tiada ulasan: