Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Khamis, 30 Disember 2010

Pengalaman Muallij 50 - Kembara Seorang Pelukis

Pesakit merupakan seorang pelukis. Beliau telah melakukan TKR (Teknik Kembara dan Rawat). Visual kembara yang dilihatnya telah dilakarkan kembali di atas kertas dan beginilah hasilnya...

Jin Mata Merah - Menangis kerana kematian anak dan isteri

Jin Mata Merah membina perisai api setelah teruk dibelasah

Jin Ular - Musuh kepada Jin Mata Merah

Kepala ular sawa tetapi ekornya lain, dikeluarkan dari bahagian kemaluan

Tengkorak diambil di bahagian atas kepala

Jin Bertanduk 3

Cicak berbadan tenggiling - Konco kepada Jin Mata Merah

Babi - Konco kepada Jin Mata Merah


Semoga Allah bersama-sama kalian sekeluarga dalam menyelesaikan permasalahan ini. Terima kasih kerana memberi kebenaran kepada Urban Muallij untuk menyiarkan lakaran lukisan ini.

*Segala yang berlaku adalah dengan izin Allah s.w.t.

Isnin, 27 Disember 2010

Pengalaman Muallij 49 - Dilema Bau

Senario 1

"Wah, manyak wangi wo!", begitulah tegur seorang kontraktor paip berbangsa Cina apabila saya memulakan pemagaran ke atas sebuah rumah yang masih dalam pembinaan. Teguran itu menyebabkan saya tercengang sebentar.

Saya: "Wangi?"

Kontraktor: "Wah, manyak bagus wo…"

Saya: "Ye ke tauke?"

Kontraktor: "Ya la. Wah, lu selalu bikin ini macam ka?"

Saya: "Sekali sekala saya ada datang bikin ini (pemagaran)."

Kontraktor: "Bagus lo. Nanti kita bikin kerja pun manyak senang. Tada masalah."

Saya: (senyum)

Apabila agak terselindung dari kelibat kontraktor itu saya mula mencari-cari bau wangi yang didakwanya. Malangnya tidak ada bau wangi pun yang dapat saya hidu. Yang pasti, saya tidak memakai sebarang wangi-wangian atau pun sebarang minyak atar dan air yang digunakan untuk spray dinding rumah itu cuma air 'mineral water' yang telah diruqyahkan.

Senario 2

"Wangi…", tegur kanak-kanak yang sedang sibuk belajar. "Minyak wangi ke ustaz?", tegur rakannya pula apabila saya memulakan pemagaran di sebuah tadika.

Saya: "Wangi ke?"

Kanak-kanak: "Mmm…wangi…"

Pening saya memikirkan dari mana datangnya bau wangi yang didakwa mereka kerana ianya juga cuma air 'mineral water' yang telah diruqyah.

Senario 3

"Habis hancing semua bahagian dapur.", kata seorang pengusaha tadika yang mendakwa ada orang telah menyimbah air kencing di kawasan dapur tadikanya.

Saya: "Tak bau pun." Dakwa saya semasa mencuci kawasan tersebut apabila 'bibik' tidak mahu melakukannya kerana bimbang ianya merupakan salah satu daripada kaedah penyihiran terhadap tadika itu.

Puan X: "Kuat betul bau dia kan ustaz?"

Saya: "Apasal saya tak bau apa-apa pun?"

Puan X: "Bau la ustaz. Bukan saya seorang, 'bibik' pun tak tahan dengan bau hancing ni."

Saya: "Oh, ye ke…"

Saya pening memikirkan tentang ketiga-tiga senario 'bau' yang berlaku. Sehingga kini masih belum ada jawapannya.

*Segala yang berlaku adalah dengan izin Allah s.w.t.

Selasa, 21 Disember 2010

Pengalaman Muallij 48 – Ular atau Jin?

Mudir menelefon saya sebaik saja saya sampai ke rumah selepas solat Asar di madrasah:

Mudir: "Dimana?"

Saya: "Baru aje jejak kaki di rumah ni."

Mudir: "Boleh pergi balik ke madrasah? Ada budak kena patuk ular la. Aku kat luar ni."

Saya: "Oh ye ke. Jap, saya ke sana sekarang."

Setibanya saya di madrasah, kelihatan beberapa orang pelajar mengerumuni seorang pelajar yang bernama Ali. Kelihatan tangannya dijerut dengan tali.

Saya: "Masuk." (memberi arahan supaya dia cepat-cepat masuk ke kereta)

Kawan Ali: "Ni ha ustaz…" (menyerahkan kepada saya botol plastic yang berisi seekor anak ular yang masih hidup).

Kami bergegas ke sebuah klinik berdekatan, namun doctor klinik itu terus menyuruh kami ke hospital kerana patukan ular (tedung) itu amat merbahaya. Tanpa membuang masa kami terus meredah kesibukan jalanraya menuju ke hospital yang mengambil masa lebih kurang setengah jam perjalanan.

Setibanya di hospital, Ali terus diletakkan di bahagian kecemasan kritikal. Pekerja hospital termasuklah para doktor mengerumuni ular itu kerana katanya baru pertama kali pesakit datang ke hospital membawa ular hidup. Kebiasaannya pesakit membawa ular yang dah mati.

Ali diberi suntikan anti-venom setelah mendapat persetujuan ibubapa Ali yang tiba sejam kemudian. Ali kelihatan tenang walaupun dia mula merasai kebas dan pening.

Ali ditempatkan di wad selama beberapa hari sebelum dia dibawa pulang oleh ibubapanya ke rumah.

Hampir 2 minggu saya tidak menemui Ali. Setelah dia pulih, ibubapanya menghantar dia kembali ke madrasah.

Saya: "Ha, Ali. Apa khabar?"

Ali: "Baik…dah baik dah."

Saya: "Alhamdulillah syukurlah kamu selamat."

Sebenarnya sebelum Ali dipatuk ular, dia pernah beberapa kali mendesak saya merawatnya kerana katanya dia menghadapi masalah gangguan. Cuma pada ketika itu saya tidak ada peluang masa yang sesuai untuk merawatnya.

Kali ini Ali mengemukakan permintaan yang sama, lalu saya terpaksa menunaikannya dengan kadar segera.

Teknik gantung tangan jelas membuktikan bahawa beliau bersaka.

Saya: "Kamu ada saka?"

Ali: "Ya. Saya memang tahu pasal tu."

Saya: "Habis tu tak pergi berubat ke?"

Ali: "Tak. Kami buat tak endah aje."

Teknik gantung tangan juga menunjukkan ada jin-jin lain selain saka.

Saya: "Aik? Jin apa pulak ni?"

Ali: "Entahlah ustaz."

Saya menggunakan pergerakan jari telunjuk untuk mengetahui latar belakang jin-jin tersebut. Jari telunjuk akan diangkat dan jika jin itu menjawab persoalan yang diajukan kepada mereka, maka jari tersebut akan dijatuhkan.

Saya: "Adakah kamu jin sihir?"

Jin: (Jari diam) – "Tidak."

Saya: "Adakah kamu jin yang suka dengan dia (Ali)?"

Jin: (Jari diam) – "Tidak."

Saya: "Adakah kamu jin yang marah dengan dia (Ali)?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Saya: "Kamu bukan jin saka, bukan jin sihir, bukan jin asyik. Tapi kamu adalah jin yang marah dengan dia (Ali)?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Saya: "Adakah kamu marah sebab dia pernah menyakiti kamu atau ahli keluarga kamu?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Melihatkan gerak jari yang agak melilau-lilau seperti pergerakan ular, saya mula menyoal:

Saya: "Adakah kamu binatang?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Saya: "Adakah kamu ular?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Teringat kembali kisah Ali dipatuk ular saya terus menyoal:

Saya: "Adakah kamu marah sebab anak kamu dibunuh?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Saya: "Adakah jin yang mematuk dia (Ali) adalah anak kamu?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Saya: "Anak kamu dibunuh? Kamu pasti?"

Jin: (Jari jatuh) - "Ya."

Dialog gerak jari itu kemudiannya telah menjelaskan kedudukan sebenar antara Ali dan jin ular tersebut. Di dalam tubuh Ali didiami oleh ibubapa kepada ular yang mematuk Ali. Pasangan ini (jin) memiliki 6 ekor anak yang tinggal bersama-sama mereka dan mereka masuk ke dalam tubuh Ali demi untuk menuntut bela atas kematian anaknya yang sebenarnya telah dibunuh oleh Jabatan Perhilitan (setelah diserahkan hidup-hidup kepada pihak hospital).

Isnin, 20 Disember 2010

Pengalaman Muallij 47 - Wind Chime?

Puan F menegur jirannya:

Puan F: “Assalamualaikum kak.”

Jiran: “Waalaikumsalam…”

Puan F: “Minta maaf nak tegur sikit pasal ‘wind chime’ tu.” (menunding jari ke arah salah satu dari ‘wind chime’ yang bergantungan di hadapan rumah jirannya)

Jiran: “Ha, tak ada masalah…saya ok aje.”

Puan F: “Ustaz saya beritahu bunyian-bunyian seperti ‘wind chime’ ni akan menarik perhatian jin-jin.”

Jiran: “Oh ye ke…maafkan saya. Tak apa, nanti saya suruh suami saya tanggalkan semuanya.”

“Aduh!” kata hati Puan F. Tiba-tiba kaki kirinya terasa sakit sebaik meninggalkan jirannya.

Keadaan sakit itu berlarutan sehinggalah beliau datang mendapatkan rawatan.

“Ustaz, kaki kiri saya rasa agak tidak selesa. Tak tahulah kenapa. Dah cuba macam-macam tapi sakitnya tak reda-reda.” Puan F mengadu kepada saya.

Agak mengejutkan saya, apabila dilakukan rawatan ianya mengesahkan bahawa kesakitan yang dialami Puan F berpunca dari ‘wind chime’. Jin-jin itu agak marah kepada Puan F kerana menegur jirannya tentang ‘wind chime’ tersebut.

Hari ini saya menerima SMS dari Puan F berbunyi:

“Salam Ustaz, syukur ke hadrat Allah, lepas buat rawatan semalam saya dah segar semula, sebab dah seminggu penat badan dan asyik nak tidur aje. Tapi yang hairannya ‘wind chime’ kat rumah jiran saya tu dah tak menggila bunyinya…kalau tak riuh rendah. Tu aje nak beritahu…terima kasih.”

*Segala yang berlaku adalah dengan izin Allah s.w.t.