Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Jumaat, 16 Disember 2011

Pengalaman Muallij 55 - Bomoh Muda di Facebook

Puan L tak henti-henti berceloteh sambil tangannya bergerak mengisi borang rawatan. Suaminya, Encik A diam membisu. Tonasi suaranya seolah-olah seperti membebel dan sekali-sekala secara sinis memerli suaminya.

Bila Puan L puas membebel, saya memberi peluang kepada suaminya untuk bersuara. Namun Encik A tidak banyak bercakap malah hanya menunjukkan kepada saya kesan-kesan kecederaan akibat amukan isterinya. Kepalanya koyak dan berjahit, terdapat juga beberapa tanda-tanda lebam di tangan dan badannya. Kejadian pukul memukul ini berlaku hampir setiap hari.

Kenapa Puan L pukul suaminya? Adakah Encik A didera isterinya? Tidak…semuanya berpunca dari Facebook. Katanya Encik A mengenali seorang wanita (Cik X) di Facebook secara tidak sengaja. Perkenalan ini telah menyebabkan beliau terjebak dalam ‘hubungan sulit alam maya’ (cyber affairs). Hubungan ini berlarutan sehingga beberapa bulan sehinggalah hubungan ini dapat dihidu oleh isterinya.

Rawatan yang dilakukan ke atas Puan L mendapati bahawa dia bersaka. Sakanya amat-amat memarahi suaminya dan mengambil kesempatan untuk mempengaruhi Puan L supaya bertindak di luar kawalan dan membantu Puan L untuk memperolehi kekuatan tenaga yang luar biasa.

Rawatan yang dilakukan ke atas Encik A pula mendapati bahawa beliau telah disihir. Sihir ini pula bukan calang-calang sihir. Bukan sekadar bacaan mentera sahaja, malah terdapat pelbagai penggunaan barangan sihir. Malah diketahui juga bahawa penyihir itu sebenarnya adalah Cik X.

Beberapa perkara yang dapat dibongkar dari insiden ini ialah:

1) Cik X mahir ilmu sihir. Beliau sendiri melakukan sihir ini. Persoalannya, adakah Cik X merupakan seorang bomoh sihir?

2) Encik A seperti hilang pedoman dan seolah-olah dipukau setiap kali berkomunikasi dengan Cik X.

3) Cik X pernah meminta Encik A untuk menghadiahkannya pelbagai barangan. Daripada apa yang diminta, bolehlah dikatakan bahawa Cik X masih muda. Bomoh muda.

4) Cik X bertindak menukar profilnya sebaik mengetahui dirinya terancam.

5) Pakej sihir ini melibatkan sihir pukau, sihir pengasih dan sihir pemisah.

Kesimpulannya, berhati-hatilah apabila ber’facebook’. Cik X masih berusaha mencari mangsa-mangsa yang baru untuk dikikis. Beginilah cara beliau cari makan…

1 ulasan:

Ciklong berkata...

saya memang berhati-hati dalam ber facebook ni. sebab tu saya tak letak gambar sebenar saya.

saya pernah terbaca tentang sihir di Facebook. tukang2 sihir ni memang suka ambil kesempatan atas kemudahan yang ada.

wallahua'lam