Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Khamis, 9 Ogos 2012

Coretan Luahan Perasaan Jin



Seorang pesakit memberikan kepada saya 2 keping kertas ini. Tertera di atas kertas ini luahan rasa jin yang mendiami tubuhnya. Tulisan tersebut adalah seperti berikut:

"Saya tak suka awak baca-baca. Saya sakit, awak tau tak? Saya tak nak keluar. Saya sayang awak. Awak baik. Awak tak nak ke kawan dengan saya? Awak ni memang sombong. Kenapa tak nak layan saya. Saya benci awak. Awak sakitkan saya. Berkali-kali awak jahat. Kenapa layan saya macam ni. Say tak faham awak. Saya tak mengerti akan awak. Saya tak nak awak tahu siapa saya. Kalau awak tetap dengan cara awak, saya akan terus sakitkan awak. Biar awak terseksa. Awak tak pernah buat tak baik. Tapi ada orang tak suka awak sebab tu saya nak jaga awak. Saya memang tinggal kat rumah awak. Kenapa nak buang saya. Saya suka awak. Dalam ramai-ramai yang ada kat rumah awak, awak yang saya pilih. Rasanya tak perlu awak tanya siapa saya. Sebenarnya banyak dah benda yang orang lain tak nampak dan tak tahu, awak dah tahu. Jangan tanya lagi soalan ni. Sebenarnya ada orang tak suka mak awak. Tetapi orang tu 'attack' awak. Orang tu tak puas lagi. Lepas di 'attack' mak awak, awak pula yang seterusnya sebab jenis melawan, tak suka menerima. Afiqah tu saya tak suka. Jangan jumpa atau bercakap dengan dia. Ini hal kami. Jangan masuk campur. Nak saya sakitkan awak ke, baru nak faham hah? Tak payah. Kalau engkau pergi jugak, teruk kan aku kerjakan. Aku nak kau duduk diam-diam, jangan buat apa-apa. Banyak benda lagi tak 'settle' di antara aku dan engkau. Aku tak habis lagi. Aku tak akan lepaskan kau sewenang-wenangnya. Aku tak nak keluar. Engkau tak reti-reti ke nak faham bahasa mudah ni. Dah la. 'Point'nya aku tak keluar. Full stop."


*Segala yang berlaku adalah dengan izin Allah s.w.t.

Celebs Endure Haunting Spells

'Jinxed' artistes claim surreal happenings

Charms and spells have taken a toll on celebrity careers and marriages, said Metro Ahad in a special report of surreal happenings that had befallen some local artistes.

Singer-actor Razali Hussain claimed one of his fans had been showering him with gifts until she wanted to take their relationship up several notches with a marriage proposal.

After turning her down two years ago, the lead star of the theatre production of Uda dan Dara, said he was inflicted with a mysterious illness that cost him several jobs.

"It was bad during the staging of the play, when I had to resort to miming my lines and songs because I lost my voice," he told the paper, adding some performance sessions had to be cancelled.

Razali, recently seen in the comedy flick Man Sewel Datang KL, said he lost his appetite, had sleeping problems and nightmares and vomited blood due to the mysterious illness.

He said it was only after he sought "alternative" treatment that he realized he had been charmed. He continues to go for treatment.

An actress, who was not named, claimed her marriage ended after her husband started behaving in an aggressive manner for no apparent reason.

The husband's violent manner affected their son, who became traumatized by the constant fights between his parents.

"A friend brought to my house an ustaz, who claimed my husband had been a victim of some charm that had been spiked with his food," said the actress.

In another confession, an up-and-coming starlet alleged that an actress she considered an elder sister put a spell on her to get her "out of the way'.

The victim said she began to lose her voice, suffered breathing difficulties and irregular pulpitations after receiving a certain gift from the woman.

Rock star Awie claimed a spell caused him to vomit needles and feathers.

Rock legend Amy Search, TV presenter Azwan Ali, actress Abby Abadi, reality show singer Keena and actor Fezrul Khan also shared their tales and experiences of having fallen victim to the dark arts.

The Star, Monday 6 August 2012