Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Rabu, 17 April 2013

Bila Perawat Kena Warning

"Jaga kau ustaz! Aku tak kacau kau. Kau kacau aku ye. Jaga kau ustaz!"

Ungkapan ini sering saya terima bila berdepan dengan mana-mana jin yang marah dan terdesak. Biasanya saya akan diamkan diri tetapi adakalanya saya membalas dengan ungkapan dalam nada keras: "Memanglah kau tak kacau aku. Tapi kau kacau dia (pesakit)!"

Kami perawat, dah biasa menerima kata-kata amaran sebegitu. Boleh dikatakan 'hati kering'. Tetapi ungkapan amaran sebegini akan memberi kesan mendalam kepada pesakit. Sebagaimana yang berlaku petang tadi kepada seorang pesakit saya yang kerasukan:

Pesakit ini setelah sedar dari pengsan;
Pesakit: "Apa yang berlaku? Tak sedar langsung."
Saya: "Akak kerasukan tadi."
Pesakit: "Teruk ke ustaz?"
Suami pesakit: "Teruk jugak. Sampai bagi 'warning' kat ustaz."
Pesakit: "Eh, ye ke?"

Pesakit menangis teresak-esak:
Pesakit: "Maaf ya ustaz. Saya ni selalu menyusahkan orang..."
Saya: "Akak jangan la risau pasal saya. Kami perawat, walaupun nampak berseorangan, tetapi di belakang kami ada Allah s.w.t., Raja segala raja."

Tiada ulasan: