Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Khamis, 24 Mac 2016

Persoalan Berkenaan Pemagaran

Akan datang kepada kalian (para perawat) permintaan 'pagar' samada rumah kediaman, premis perniagaan, kilang perusahaan, kebun, ladang penternakan, sekolah, universiti dan sebagainya.
Jika ianya memang sekadar 'pemagaran' untuk menduduki rumah baru atau premis perniagaan baru atau apa-apa tujuan yang tidak berkaitan dengan gangguan, maka bolehlah segera dilakukan.
Tetapi sebaliknya jika anda didatangi dengan permintaan 'pemagaran' disebabkan adanya unsur-unsur gangguan, lebih baik tolak dulu. Minta kesemua mereka yang bermasalah untuk tampil bertemu anda untuk dirawat dulu. Sehingga selesai kesemua masalah gangguan makhluk halus di dalam setiap individu yang terlibat, maka akhirnya barulah proses 'pemagaran' boleh dilakukan.
Ada beberapa kes yang berakhir dengan...tiada langsung 'pemagaran' diperlukan. Maknanya penyelesaian kepada masalah yang ada pada individu tertentu menyelesaikan keperluan kepada 'pemagaran'.
Menjawab soalan yang sangat popular iaitu berkenaan premis perniagaan yang disihir seperti jualannya jatuh merundum, pelanggan tak nampak kedai, pekerja jatuh sakit dan sebagainya. Pendekatan yang sama dilakukan, rawatan kepada kesemua individu yang bermasalah. Tetapi keutamaan rawatan hendaklah diberikan kepada 'pemilik' perniagaan itu. Rawat, walaupun dia kata dia tidak bermasalah. Kelak anda akan terkejut melihat hasil rawatan bahawa pemiliklah yang paling teruk disihir.
Marzuki Ismail
Urban Muallij

Tiada ulasan: