Dari Dzakwan dari seorang lelaki Anshar berkata, "Rasulullah s.a.w. menjenguk seseorang yang sedang sakit, lalu Beliau s.a.w. bersabda, 'Panggillah tabib dari Bani Fulan.' Dzakwan berkata, 'Lalu mereka memanggilnya dan datang.' Mereka bertanya, 'Ya Rasulullah, bukankah ubat tidak berfungsi apa-apa?' Beliau s.a.w. menjawab, 'Maha Suci Allah, bukankah Allah tidak menurunkan suatu penyakit di muka bumi, kecuali menjadikan penawar untuknya?'" (Hadis riwayat Ahmad)

~.~

~.~

Rabu, 25 Januari 2017

Repost: Migraine


Pesakit mengalami sakit kepala yang kronik. Pada mulanya beliau menyangka ubat 'pain killer' dapat menyelesaikan masalah beliau, malangnya sakit kepalanya datang lagi pada hari kedua sehingga menyebabkan beliau muntah-muntah.

Saya: "Bahagian kepala yang mana sakit?"
Pesakit: "Sini."(Sambil menunjukkan pada dua point di bahagian belakang kepala).
Saya: "Ok, tahan sikit ya...(saya mula menikam pada point tersebut)."
Pesakit: "Aduh...."

Pesakit kemudiannya kerasukan. Berikut adalah dialog yang berlaku:

Saya: "Kamu ke yang buat dia sakit kepala."
Jin: (Mengangguk-angguk)
Saya: "Kenapa kamu sakiti dia..."
Jin: (Diam)
Saya: "Apa yang kamu dah buat sampai dia sakit kepala seteruk ni?"
Jin: (Menggenggam kedua tangan, menggayakan seperti memerah pakaian sambil menunjukkan memek muka 'geram')
Saya: "Tak baik buat orang macam tu."
Jin: (Diam)
Saya: "Kamu berdua kan?"
Jin: "Ya."
Saya: "Saya tahu satu ayat yang dibacakan untuk hilangkan sakit kepala. Kamu tahu ayat apa?"
Jin: "Tahu."
Saya: "Ayat apa?"
Jin: "(membaca ayat 19 surah Al-Waqiah)".
Saya: "Betul tak kalau pesakit mewiridkan ayat ini kamu pula yang akan kesakitan."
Jin: "Ya."
Saya: "Oklah. Sekarang saya mahu kamu berdua tinggalkan kepala ni".
Jin: (mengangguk)

Kesemua jin akhirnya berjaya dikeluarkan.

Pesakit kemudiannya sedar dan terpinga-pinga kerana kesakitan kroniknya hilang serta-merta.

(Tulisan ini bertarikh 16 April 2009)

Link tulisan asal:
http://akrine.blogspot.my/2009/04/pengalaman-merawat-17-sakit-kepala.html

Tiada ulasan: